Wonderful Fabric

Wonderful Fabric

16 June–31 December 2017

Stedelijk Museum Breda, Breda, Netherlands | Website

Wonderlijk weefsel – Mystiek in digitale en religieuze kunst

In Wonderlijk weefsel is mystiek de verbindende factor. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de macht van big data en algoritmes. De barokke stijl van de religieuze kunst heeft in de digitale beeldcultuur een nieuwe gedaante gekregen. De wereld van God en van Google hebben meer met elkaar gemeen dan we denken.

Verwondering

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Wanneer we een onbegrijpelijk verschijnsel meemaken, kunnen we dat proberen te analyseren en doorgronden. Of we kunnen de verwondering accepteren als iets wat wezenlijk is en waardevol. In dat streven ontstaat soms een religieus besef. Het gevoel dat er een hogere macht is die alles doelgericht in beweging zet.

Vanaf de Middeleeuwen snappen we steeds beter hoe de wereld in elkaar zit. Op basis van die kennis hebben we de wereld veranderd met talloze slimme uitvindingen. Inmiddels zijn natuur en techniek op zo’n ingewikkelde manier met elkaar verweven dat er een nieuw soort verwondering is ontstaan. Het lijkt alsof ‘de onttovering van de wereld’ weer een paar eeuwen wordt teruggedraaid.